Asset Publisher Asset Publisher

Świąteczne drzewko naturalne czy sztuczne?

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia wielu z nas stoi przed takim wyborem. Jakie drzewko wybrać?


Każdego roku tuż przed Świętami Bożego Narodzenia wielu z nas stoi przed takim wyborem. Jakie drzewko wybrać? Jedno wiemy na pewno – wieloletnią tradycją Świąt Bożego Narodzenia jest zielone drzewko przy świątecznym stole.

O świątecznym drzewku w kilku pytaniach i odpowiedziach:

Czy na pewno zielone drzewko, nazywane potocznie choinką z lasu jest ekologiczna?
Choinki hodowane są głównie na specjalnych leśnych plantacjach - to miejsca, gdzie z różnych powodów nie może być lasu (np. pod liniami wysokiego napięcia). Część choinek wycinana jest w ramach, koniecznych zabiegów hodowlanych, m.in. przerzedzania zbyt gęstego młodego pokolenia lasu.
Po świętach zielone, żywe drzewko nie zanieczyszcza środowiska, gdyż można przetworzyć je np. na nawóz organiczny. Z kolei, do produkcji sztucznych, zielonych drzewek najczęściej używany jest związek zwany polichlorkiem winylu. Takie tworzywa sztuczne powinny być spalane tylko w przygotowanych do tego celu spalarniach, ponieważ tzw. dioksyny, emitowane w trakcie spalania są bardzo trujące. Sztuczne zielone, drzewka po wyrzuceniu na wysypisko śmieci rozkładać się będą setki lat.  Wieloletnie składowanie tworzyw sztucznych na składowiskach odpadów stwarza ogromne ryzyko przenikania toksycznych związków do gleby i wód gruntowych.

Czy w polskich lasach hoduje się tylko świerki, mogące stać się świątecznym drzewkiem?
Na drzewka świąteczne hodowany jest najczęściej świerk  pospolity, świerk kłujący odmiany srebrzystej, jodła pospolita, jodła kaukaska, daglezja zielona oraz sosna zwyczajna.

Jakie zielone, żywe drzewko wybrać, żeby dom pachniał lasem?
Najbardziej intensywny zapach mają daglezje, następnie świerki i sosny.

Jakie zielone, żywe drzewko wybrać, żeby się zbyt szybko nie obsypywało?
Najdłużej utrzymuje się igliwie jodeł, daglezji i sosen.

Jak powinniśmy przygotować zielone, żywe drzewko do postawienia w domu?
Przede wszystkim należy takie żywe, zielone drzewko kupić jak najpóźniej, najlepiej bezpośrednio od producenta. Są również miejsca, gdzie są możliwości by samodzielne wybrać i wyciąć wybrane drzewko z plantacji. Bez względu czy kupimy gotową, zapakowaną choinkę od producenta czy sami ją wybierzemy i wytniemy na plantacji po przyjściu do domu należy taką choinkę wstawić w pojemnik z wilgotnym piaskiem lub do stojaka wypełnionego wodą.

Jakie drzewka świąteczne najchętniej widzimy przy naszych Świątecznych Stołach?
Najchętniej i najczęściej kupowane są świerki, potem jodły a następnie sosny i inne gatunki.

Każdy, kto kiedykolwiek miał w domu „żywą", zieloną choinkę, na pewno pamięta jej wyjątkowy zapach oraz świąteczny klimat, który wprowadza takie pachnące drzewko.
Jeśli na dodatek kupiona została niedługo po wycięciu oraz jest regularnie podlewana,
możemy się nią cieszyć nawet kilka tygodni.

Jako leśnicy zachęcamy Państwa, by przy Wigilijnych Stołach,
wśród tradycyjnych ozdób nie zabrakło miejsca dla zielonego,
żywego i wyjątkowo pięknie pachnącego drzewka.

fot. źródło: https://posterfoundry.com; http://www.ecopetit.cat; https://ae01.alicdn.com